lauantai 5. joulukuuta 2009

Nyt ollaan liittovaltiossa.

*
Torstaina hallitus hyväksyi pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) johdolla kirjelmän, jonka mukaan Suomesta EU-kokouksiin lähtee pääministeri.

EU:n Lissabonin sopimuksen astuttua voimaan tehdään EU:ssa vastaisuudessa määräenemmistö päätöksillä kaikkia jäseniä oikeudellisesti sitovia päätöksiä. Päätökset eivät siis enää vaadi yksimielisyyttä.

Nyt kerrotaan miten maamme valtio-opin asiantuntijat ovat yksimielisiä siitä, että Suomen perustuslain mukaan maan etua EU:ssa ”valvoo” tasavallan hallitus ja sen pääministeri. Edelleen miten pääministeri ”informoi” eduskuntaa huippukokousten päätöksistä. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että pääministeri osallistuu Suomen edustajana kokouksiin ja raportoi sitten Eduskunnalle mitä EU on päättänyt. Ei kai kukaan usko hetkeäkään, että hän voisi vaikuttaa jotakin päätöksiin.

Tasavallan presidentti on kuitenkin yrittänyt muistuttaa miten

perustuslain mukaan ”Tasavallan presidentti johtaa maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.” On jo uhottu, että ”Mikäli presidentti jatkaa kiistelyä vallasta EU-asioissa, vahvistuvat vaatimukset presidentin ulkopoliittisten valtaoikeuksien poistamisesta kokonaan.” Samoin, että ”Jos perustuslaki antaa asiassa liikaa tulkinnallisia mahdollisuuksia, eduskunnan on syytä ottaa asia vakavasti ja tukkia tällaiset tulkintamahdollisuudet.” Väitetään myös, että halutaan sitä tai ei niin Lissabonin sopimus pakottaa meitä joka tapauksessa päivittämään presidentin valtaoikeuksia.

Nyt mielistellään lehdissä kilvan uutta ”kansallista johtajaa”!

”Pääministeri Matti Vanhanen otti tiistaina ohjat käsiinsä l” ”Pääministeri hallituksineen otti presidentistä enemmän kuin pistevoiton.” ”Pääministeri Vanhanen on suhtautunut EU-edustuksesta syntyneeseen vääntöön hyvin maltillisesti ja pitkämielisesti.” ”Perustuslakivaliokunnan tuoreimmassa lausunnossa todetaan, että kaikki huippukokousasiat kuuluvat hallituksen toimivaltaan, koska vain näin voidaan turvata eduskunnan tiedonsaantioikeus ja vaikutusvalta.” ”Kiusallisen sovittelevasta virkamiespääministeristä on kasvanut itsevarma ja suuri kansallinen johtaja.” Iltalehti vaatii, että ” Pääministeriltä anastettu valta pitää palauttaa”.

On totta, ettei perustuslaista ole suoraan luettavissa, kuka Suomen puolesta puhuu EU:n huippukokouksissa tai muilla kansainvälisillä foorumeilla. Todellisuudessa keskustelu Suomen tasavallan presidentti-instituutiosta ja presidentin mahdollisesta vallasta ei ole enää ajankohtainen. Sillä nyt Lissabon-sopimuksen voimaan tultua valta keskitetään EU – presidentille. Paikallisten pääministerien tehtäväksi jää lähinnä informoida omia hallituksiaan EU:n uusista määräyksistä. Vastaisuudessa presidentin ei tarvitse enää myöskään puuttua ulkopolitiikan hoitoon kun sekin hoidetaan EU:n toimesta.

Tilanne nyt: EU:n lainsäädäntö on jäsenmaiden lakien yläpuolella ja EU - Suomella ei ole enää omaa ulkopolitiikkaa.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti