lauantai 21. marraskuuta 2009

Valta poistui maasta.

Nyt Lissabon – sopimuksen voimaan tultua voidaan lopettaa keskustelu presidentin valtaoikeuksien supistamisesta. Uusien EU-johtajien myötä Suomen presidentin ulkopoliittinen valta kaventuu automaattisesti olemattomiin. Vastaavasti ulkoministerin tehtävä rajoittuu lähinnä vain EU:n virallisen ulkopolitiikan tukemiseen, sillä suomalaiseen ulkopolitiikkaan sisältyy todella vähän asioita, joilla ei olisi tavalla tai toisella yhteyttä myös ”liittovaltio” EU:n ulkopolitiikkaan.

Lissabonin sopimuksen myötä Eurooppa-neuvostosta tulee myös virallinen toimielin. EU siirtyy nyt määräenemmistöpäätöksiin, eli pienten jäsenmaiden entinen pieni vaikutusmahdollisuus poistetaan ja EU:sta tulee oikeushenkilö eli käytännössä liittovaltio. Pääministeri vahvisti jo lokakuussa 2006, että EU:n lainsäädäntö ei tule Suomen nykyisen lainsäädännön yläpuolelle vaan sen tilalle.

EU- neuvostossa tehtävää päätöksentekoa johtaa pääministeri, joka raportoi eduskunnalle.

Olisi tietysti kohteliasta kertoa asioista myös presidentille.

Yleisesti pidetään jo varmana, että seuraavasta presidentistä tulee pelkkä marionetti. Siksi ehdotan nyt, että alkaisimme suunnittelemaan presidentille jotakin aivan erikoista virkapukua.

Ei tietenkään kruunua, eikä sentään pellenpukuakaan, mutta jotakin repäisevää. Siis Suomi, niin sehän on se maa, jonka presidentti esiintyy sellaisessa erikoisessa virkapuvussa.

Yrjö Saraste
Sotaveteraani

Jorma Jaakolan kommentti:
http://jormajaakkolablogi.blogspot.com/2009/11/oieampi-ilmaisu-on-valikaikainen.html

2 kommenttia:

  1. Ahtisaaren ja Lipposen kompetenssit mitattiin

    Tuskin monikaan tervejärkisistä suomalaista uskoi siihen, että Martti Ahtisaari ja Paavo Lipponen todettaisiin Euroopan tasolla kelvollisiksi EU:n ensimmäisen presidentin virkaan.

    Kansakunnan tuhoonjohtajina heistä kumpaseenkin sopinee tämä karjalainen vertailu:

    Enne Kannaksel vaikutti Kaks kovvaa miestä, Viinoja Jussi ja Jumala, toine ko ei kylvänt ni toinekaa ei kasvattant.

    VastaaPoista
  2. Valitettavasti sotaveteraani Yrjö Saraste on kansalaisten tavoin (mukaanluettuna kansanedustajat?) Suomen valta-asioista
    tietämätön, nimittäin:

    Hallitus on ollut Suomessa EY-diktaattori 17.1.1992 alkaen (eduskunta luopui vallastaan, valtiopäiväjärjestyksen [VJ 69 §:n] tilapäinen muutos), ja presidentin vallan eduskunta poisti 10.12.1993. Hallitusmuodon 33 §:ään lisättiin kohta a, joka viittaa em. pykälään, kuitenkin ko pykälää mainitsematta!

    HM 33:n kohdan a valmistelussa olivat Pentti Arajärvi ja Jouko Skinnari.

    Eduskunta ei ole tiennyt, mistä on tullut päättäneeksi! Ei edes Arajärven puoliso, nykyinen presidentti, silloinen kansanedustaja Tarja Halonen!

    Jorma Jaakkola

    VastaaPoista