perjantai 2. huhtikuuta 2010

Ydinsodan vaara

Kansainvälisen politiikan professori Keijo Korhonen kirjoittaa tänään ( Lapin Kansa 02.04) otsikolla ”Miksi Jeppe juo?” muun muassa:

”YK ja kansainvälinen yhteisö katsovat Iranin ydinaseen olevan vaara Lähi-idän rauhalle. Iranilla ei kuitenkaan ole ydinaseita. Se vasta ehkä suunnittelee niiden hankkimista. Israelilla taas on ydinaseistus - vahvempi kuin Englannin tai Ranskan. Israel ei tunnusta omistavansa ydinaseita, mutta kaikki tietävät totuuden. Lähi-Idän politiikan merkillisyyksiin kuuluu että kukaan ei katso Israelin salaisten ydinaseiden vaarantavan alueen rauhaa toisin kuin ydinaseistuksen, jota Iran mahdollisesti tavoittelee.”

Edelleen ”Teheranin vallanpitäjien on kysyttävä itseltään, olisivatko amerikkalaiset hyökänneet Irakiin, jos Saddam Husseinilla olisi ollut käytössään ydinaseita. - Vastaus on itsestään selvä. Kukaan ei ole vielä koskaan hyökännyt ydinaseita omistavaan maahan.”

Sen jälkeen kun myrkkykaasujen käyttö tavallaan lopetti ensimmäisen maailmansodan pelättiini yleisesti, että sitä käytettäisiin tulevissa sodissa sekä sotilaita että siviilejä vastaan. Kuten tiedämme toisin kävi, kun kukaan ei rohjennut aloittaa kaasun käyttöä. Kyllähän meilläkin oli kesällä 1941 mukana jonkinlaiset kaasunaamarit, jotka sitten vähitellen lensivät tienvarteen.

Toisen maailmansodan tavallaan loputtua atomipommien käyttöön pitävät monet selviönä, että niitä käytetään tulevissa sodissa. Todellisuudessa on kuitenkin melko luonnollista, ettei mikään varsinainen valtio uskalla atomiasetta käyttää, sillä hyökkäyksen kohteeksi joutunut kostaisi nopeasti vaikka viimeisillä voimillaan. Ainoa vaara on, että jokin liikkuva valtioton terroristiryhmä saattaisi onnistua varastamaan jonkintasoisia atomiaseita.

Yrjö Saraste
Sotaveteraani

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti