keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Yhä vaan Afganistan.

Suomi on nyt päättänyt lisätä Afganistanissa olevien sotilaittensa määrää.

Presidentti George W. Bush synnytti 11.9. 2001 tapahtuman jälkeen hysterian Afganistanissa piileskelevistä terroristeista, jotka uhkasivat ei vain Yhdysvaltojen vaan koko maailman turvallisuutta.

Vaikka Afganistanissa ei ole kyse terrorismin torjunnasta lähti Suomi heti innolla mukaan kun tälle hyökkäyssodalle saatiin YK:n mandaatti. Afganistan-operaatiolla ei ole mitään tekemistä perinteisen rauhanturvaamisen kanssa, jossa toimitaan kahden osapuolen välissä. Sillä nyt ollaankin isommalla asialla, osapuolena sisällissodassa palvelemassa maailman johtavan suurvallan maailmanlaajuisia turvallisuusetuja. Nyt Afganistanin kriisikentillä toteutetaan poliittisia päämääriä, joista valtiojohtomme vaikenee.

Suurin osa kansainvälisistä joukoista asustelee "linnoitusmaisissa" leireissä, joista ne poistuvat vain vahvoina saattueina. Leirien ulkopuoliset alueet ovat täysin paikallisten talibanien ja muiden heimosotureiden hallinnassa. Ulkomaalaiset eivät tunnu olevan turvassa edes pääkaupungissakaan. Amerikkalaisten joukkojen menestys perustuu lähimmä ilmaiskuihin ja pommituksiin, joissa väitetään kuolevan enemmän siviilejä kuin sotilaita. Tämä lisää, ei vain paikallisten, vaan myös eri maiden musliminuorukaisten halua liittyä talebantaistelijoihin.

Vastikään Daily Mail –lehti kertoi miten enää vain 45 prosenttia afgaaneista puoltaa vieraiden joukkojen läsnäoloa maassa, luvun oltua 83 prosenttia vuotta aikaisemmin.

Suomalaisten Afganistan-operaatio saattaa nyt muuttua entistä vaarallisemmaksi kun Yhdysvallat kiihdyttääkseen taisteluja aikoo keskittää myös omia joukkojaan Suomen ja Ruotsin joukkojen suhteellisen rauhalliselle toiminta-alueelle.

Pitkään Afganistanissa palvellut henkilö vinoili vastikään miten suomalaisten tärkein tehtävä siellä on vain yrittää pitää itsensä hengissä. Eikö olisi vähitellen aika uskoa, että paikalliset haluavat ulkomaalaisten poistuvan. Ei kai kukaan luule, että suomalaisetkaan alistuisivat siihen, että maata miehittäisi vääräuskoisten aasialaisten armeija.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti