keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Miksi ei kotimainen työvoima kelpaa?

Tämä kysymys nousi taas mieleeni kun pari päivää sitten yritin näkövammaisena löytää tavaraa suurehkossa marketissa. Hyllyjen välistä löysin kolme hyllyttäjää. Kaikki olivat maahanmuuttajia, jotka osasivat samoa ”Ei tiedä” ja ”Tämä olla itsepalvelumyymälä”. Kassalla seurasi kuitenkin myönteinen yllätys. Kassahihnoja oli viisi, joista vain kaksi oli miehitettynä. Molemmissa kassoissa oli suomea puhuvia pitkiä ja solakoita somalimiehiä, jotka todella nopeasti ja ammattitaitoisesti suorittivat työtään. Sanoessani etten näe näppäillä tunnuslukua kassa sanoi, ettei se mitään tehdään sitten allekirjoitettava kuitti.

Tilanne onkin ainakin täällä Helsingissä jo sellainen, että ”joka askeleella” törmää ulkomaalaisiin työntekijöihin. Kaikkialla näkee afrikkalaisia ja aasialaisia siivoojia. Yhä useammassa liikkeessä myyjätär puhuu suomea murtaen. Moni taksinkuljettaja on vierasmaalainen. Busseja kuljettavat kymmenistä eri maista kotoisin olevat kuljettajat. Hyvin he liukkaallakin kelillä ajavat vaikka olisivat kotoisin Balkanilta, Irakista tai Afrikan kultarannikolta. On meillä jo nähty miten nuori hento somalinainen toimii kaupunkibussin kuljettajana.

Helsinkiläiset alkavat jo tottua siihen miten sairaalan, laboratorion, terveyskeskuksen tai apteekin ammattilainen saattaa olla huivipäinen maahanmuuttaja. Sattuupa esimerkiksi terveyskeskuksen omalääkärini olemaan venäläinen.

Herättää pakostakin ihmetystä miten ulkomailta joudutaan värväämään työvoimaa, samanaikaisesti kun maassamme on satojatuhansia työttömiä. On ristiriitaista miten alati väitetään ettei työtä saa ja toisaalta ettei työvoimaa saa.

Väitetään kyllä miten monet eivät halua ottaa vastaan pienipalkkaisia niin kutsuttuja ”paskaduuneja”, joissa työajatkin saattavat olla hankalia. Toisaalta taas väitetään, että maahanmuuttajille yleisesti maksettaisiin vain jotakin ”harjoittelijan” palkkaa.

Tietysti on hyvä, että maahanmuuttajatkin työllistyvät, mutta kyllähän olisi luonnollista pyrkiä ensin työllistämään edes suomalaiset työttömät.

Yrjö Saraste
Sotainvalidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti