tiistai 4. elokuuta 2009

Milloin kävely on lopetettava?

Eräänä kesänä toistakymmentä vuotta sitten kuntoni ei ollut Nijmegen - marssin aattona parhaimmillaan, joten päätin kääntyä ammattilaisten puoleen. Varasin ajan puhelinluettelosta löytämääni urheiluklinikkaan. Aluksi olin iloinen kun totesin päässeeni Suomen ehkä kaikkien aikojen tunnetuimman urheilulääkärin vastaanotolle.
Kuultuani asiani tämä ehkä 130 kilon painoinen erikoislääkäri alkoi nauraa ja selitti, että kyllä yli 70 vuotiaan on aika siirtyä katsomaan urheilua keinutuolista. Hän toivotti hyvää loppuelämää ja veloitti erikoislääkärin maksun.
Vaiva meni kuitenkin ohi ja jatkoin kävellen noin 1000 km vuodessa. Vielä täytettyäni 80 vuotta olen kerran kävellyt täyden Vaasan Marssi eli 48 tunnin aikana 105 km. Sekä muun muassa Ruotsi-Suomi napapiirikävely neljän yön aikana 134 km. Viime vuonna Kesäyön Marssissa 2 x 30 km vuorokauden aikana.
Tänä vuonna kävellessäni Nijmehen – marssin neljättä 30 km osuutta tuli minulle vaikeuksia ollessani enää vain 10 km maalista. Pari vuotta sitten leikattu selkäni ja oikea lonkka olivat ”tulessa”. Onneksi minua ohittamassa olleet 4x40 ja 4x50 km taipaleella olleet suomalaiset ja japanilaiset (!) puolittain raahasivat minut maaliin. Näin sain suoritettua 19:sta Nijmegen - marssin viimeisten 20 vuoden aikana.
Nyt mietin jo miten saisin uutta potkua ensi vuoden marssia varten. Ymmärrän tietysti, että urheilulääkärien tehtävänä on keskittää kaikki taitonsa ja tarmonsa puolittain kaupallistuneiden huippu- ja kilpaurheilijoiden hoitoon.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti