sunnuntai 2. elokuuta 2009

Huippu-urheilulle lisää rahaa

Urheiluministeri Stefan Wallin kertoi heinäkuussa SuomiAreenassa esittävänsä ensi vuoden budjettiin yli 50 prosentin lisäystä huippu-urheilijoiden apurahoihin, valmentajien tukeen ja valmennusmenetelmien kehittämiseen. Wallinin mukaan tämä lisäysehdotus on noin 1,5 miljoonaa euroa, mutta lisää rahaa on luvassa myös urheiluseuroille.
Julkisuudessa on painotettu miten merkittävä osa suomalaisista pitää Kilpa- ja huippu-urheilua sekä kansainvälistä urheilumenestystä erittäin tärkeänä. Tämä korostuu vielä nyt talouslaman aikana.
Valitettavasti olen taas hieman erimieltä. Tottahan on tärkeätä, että kansa saa taantuman aikana edes ”sirkushuveja” ja pysyy rauhallisena. Kuitenkin nykytilanteessa, jossa nuorten kunto on laskenut jopa siinä määrin, että asevelvollisetkin tarvitsevat tuekseen kävelysauvoja, tulisi kaikki voimat keskittää sellaisten ”valmennusmenetelmien kehittämiseen, että koko kansan kunto saataisiin nousemaan.
Vanha sanonta ”vierivä kivi ei sammaloidu” pätee edelleen. Nyt tarvittaisiin uusi Tarvajärvi, joka hihkaisisi taas ”ylös, ulos ja lenkille”. Henkilökohtaisen kuntoilun lisäämisellä olisi myös suuri kansantaloudellinen merkitys.
Mielestäni ”julkkiksilla” ja poliitikoilla olisi suorastaan velvollisuus näyttää esimerkkiä. Ensimmäinen mahdollisuus olisi nyt Vaasassa (www.vaasanmarssi.fi), jossa voi kuluvan elokuun 7-9 päivinä kävellä eripituisia reittejä aina 10:stta 105 kilometriin saakka. Tilaisuus ei ole kilpailu vaan sosiaalinen tapahtuma, jossa eri maiden kävelijät kohtaavat toisensa..

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti