perjantai 31. heinäkuuta 2009

Valtaoikeustaistelu tiivistyy...

Nyt huudetaan jo miten: ”Vallanjaon muutos on vietävä jo perille”.

Pyrkimys on muuttaa valtiosääntöä siten, että saatettaisiin edelleen supistaa presidentin valtaoikeuksia. Nykyinen vuoden 2000 perustuslakimme korostaa jo melko selvästi miten pääministeri on tosiasiallinen valtionpäämies. Tämä ei kuitenkaan riitä maamme poliittiselle eliitille, joka
haluaa ennen kaikkea poistaa kohdan "presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa".
Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg on nyt ehdottanut mallia, jossa presidentti voisi edelleen palauttaa asioita hallitukselle. Mikäli hallitus ei kuitenkaan suostuisi muutoksiin joutuisi presidentti taipumaan. Tämä koskisi ulkopolitiikkaa, sotilas- ja nimitysasioita.
Muutos tarkoittaisi sitä, että tähänastinen presidentin veto-oikeus poistuisi ja ikään kuin siirtyisi hallitukselle.
Nyt on jo esitetty miten Hallbergin ehdotus saattaisi olla käyttökelpoinen välivaihe matkalla siihen, että Eduskunta valitsisi tasavallan presidentin.
On jopa kirjoitettu miten ”Ei voida jatkaa niin, että presidentti tunkee EU-huippukokouksiin aina kun huvittaa.” On myös paheksuttu sitä miten presidentti on puhelimitse keskustellut vieraan maan pääministerin kanssa. Vaikuttaa suorastaan siltä kuin haluttaisiin siirtyä käytäntöön, jossa hallitus ratkaisee missä ja milloin presidentti saa edes näyttäytyä.
Poliitikot vetoavat siihen miten ”Hallitus on poliittisessa vastuussa eduskunnalle, presidentti ei ole.” Tämähän on tietysti totta, mutta yleisesti ottaen kansa luottaa enemmän suoralla kansanvaalilla valitsemaansa presidenttiin. Näin etenkin nykyisin kun olemme kuulleet miten ehdokkaat ja edustajat eivät vain seurustele hämärämiesten kanssa vaan ovat vastaanottaneet heiltä rahaakin.
Presidentin valtaoikeus – kysymystä paljon tärkeämpi asia on se, että Suomeen tulisi mahdollisimman nopeasti perustaa puolueeton ja kansanedustajista riippumaton perustuslakituomioistuin. Nykytilanne, jossa kansanedustajat itse päättävät, onko heidän lakiehdotuksensa vastoin perustuslakia vai ei, on täysin käsittämätön.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti