keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Äänestäjät eivät tunne EU:n parlamenttiryhmiä

EU ryhmät esiin jo vaaleissa

Euroopan parlamenttivaalit käytiin suomalaisten puolueiden nimissä. Kaikki ehdokkaat eivät itse edes tienneet mihinkä EU – parlamenttiryhmää he aikanaan liittyisivät.
Päätoimittaja Margit Hara kirjoittaa Nykypäivässä Sari Essayahin (kd) ryhmävalinnasta seuraavasti:
”Oppositiopuolueen euroehdokas ripustautui varman oppositiota edustavan ääniharavan kylkeen, pääsee läpi ja etsiytyy vastoin kampanjateemojaan hallituspuolueen meppidelegaation yhteyteen ja sitoutuu noudattamaan vastustamiaan linjauksia.”

Lehdissä on kerrottu kuinka puoluejohtajat Katainen ja Räsänen olivat neuvotelleet ja sopineet siitä miten Essayah liittyy konservatiiviryhmään. Edustaja Liisa Jaakonsaari kirjoitti kyllä Kalevassa (07.07.09) seuraavasti:
” Suomen kokoomuslaiset ja RKP:n edustaja istuvat konservatiiviryhmässä. Kristillisten ainokainen haluaisi konservatiiviryhmään, mutta ei näytä pääsevän, kun vastustaa Lissabonin sopimusta."

Brysselissä mepit järjestäytyvät arvomaailmansa ja vakaumuksensa mukaan eri poliittisiin ryhmiin, joista suurin on erilaisista oikeistopuolueista koostuva konservatiiviryhmä. Sillä on yli 260 paikkaa parlamentin kaikkiaan 736 paikasta. Suomen kokoomuslaiset ja RKP:n edustaja istuvat tässä ryhmässä.
Demareilla on lähes 190 paikkaa. Suomen keskustan edustajat kuuluvat kolmanneksi suurimpaan eli liberaalidemokratiaan. On todella mielenkiintoista miten juuri tämän ryhmän yksi tärkeimmistä tavoitteista on maataloustukien alasajo. Vihreillä on kuusikymmentä paikkaa. Soinin valitsemassa eurooppalaisessa perheessä - 30 edustajan ryhmässä - on mukana monenlaisia kovan linjan radikaaleja.

Mielestäni ehdokkaiden tulisi jo vaaleissa ilmoittaa mihin EU -. parlamenttiryhmään he tähtäävät. Äänestäjille tulisi myös selostaa eri eurooppalaisten ryhmien ohjelmat ja tavoitteet.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti