torstai 30. heinäkuuta 2009

Nato-jäsenyys veisi Porin nousuun..?

Porilainen Antti Pekola kirjoittaa Satakunnan Kansassa (30.08.09) otsikolla ”Suomi ja Nato” muun muassa seuraavaa:

”Nato-jäsenyydellä on myös porilainen ulottuvuus. Nato-Suomessa Pori nousisi lopulta uuteen kukoistukseen. Kun Nato-liikenne käyttäisi Porin satamaa, lentokenttää ja muuta infrastruktuuria, koko Pori saisi uusia mahdollisuuksia.”

Pekolan mukaan Nato – jäsenyys toisi maahamme Porin kautta niin paljon miehiä ja kalustoa, että kaupunki nousisi uuteen kukoistukseen.

Pelkään, ettei ajatus Porista Nato – tukikohtana saa laajempaa kannatusta edes Porissa.

Yrjö Saraste

Kirjoitus perustuu seuraavaan:

SATAKUNNAN KANSA 30.07.09

Suomi ja Nato

Otsikkoaiheesta on kirjoitettu suorastaan hyllymetreittäin tutkimuksia, kannanottoja ja enemmän tai vähemmän tunneperäisiä purkauksia. Siksi koetan esittää sanottavani lyhyesti.

Hiljan perustettu Suomen Atlantti-Seura koettaa toiminnallaan ja julkaisuillaan hälventää pahimpia epäluuloja ja oikaista poliitikkojen sekä kansalaisten keskuudessa olevia vääriä luuloja siitä, millaiseksi Nato edelleen koetaan. Helsingin Sanomien emerituskolumnisti Olli Kivisen kirjanen "Nato ilman tunteilua" esittää asiat pähkinänkuoressa.

Monet kansalaiset näkevät Naton edelleen YYA-lasien läpi. Kylmän sodan aikaan maailma todella oli kahtiajakautunut ja Naton päätehtävä oli kommunismin - tuon ihmiskunnan historian hirvittävimmän järjestelmän - patoaminen. Tässä tehtävässä onnistuttiin eikä punatähti liehunut koskaan kanaalin rannalla. Todettakoon vielä, että neuvostokommunismin uhreja oli vuosina 1917-1947 kaikkiaan 49 miljoonaa eivätkä näihin lukuihin sisälly 1. ja 2. maailmansodan uhrit (lähde: Hans Graf Huyn: Hyökkäys, 1979, s 29).

Yksi väärimmistä Suomen Nato-jäsenyyteen kohdistuvista epäluuloista on, että pelätään Venäjän aggressiota. "Nato tietää sotaa", on toriparlamenttien ja suomi.24 -keskustelupalstojen vakiofraasi. Kuten Olli Kivinen todistaa, asia on päinvastoin. Nato on tuonut ja tuo vakautta Eurooppaan. Entiset Itä-Euroopan maat, jotka saivat maistaa sosialismin ihanuutta, ovat nyt hyviä EU-maita ja hyviä Nato-maita.

Sanotaan, että Suomen Nato-jäsenyys on kolmen lukon takana: tarvitaan 1) suurten puolueiden kannatus, 2) kansan enemmistön kannatus ja 3) presidentin tuki. Kansan kannatus saadaan kahdessa viikossa Natolle myötämieliseksi, kun asia selitetään sille. Suurista puolueista vain kokoomus liputtaa tällä hetkellä Naton puolesta, mutta keskusta ja SDP tulevat kiltisti perässä, kun asia kerrotaan puoluejohtajille kansantajuisesti. Entäpä sitten rakas presidenttimme? Hän näkee vanhana vasemmistolaisena lännessä vain pahaa, mutta perustuslain mukaan ulkopolitiikkaa johtavat presidentti ja valtioneuvosto yhdessä. Valtiosäännön tulkinnan mukaan ristiriitatilanteessa valtioneuvoston kanta voittaa, joten presidentin ikuinen jarrutus ei ole ongelma.

Nato-jäsenyydellä on myös porilainen ulottuvuus. Nato-Suomessa Pori nousisi lopulta uuteen kukoistukseen. Kun Nato-liikenne käyttäisi Porin satamaa, lentokenttää ja muuta infrastruktuuria, koko Pori saisi uusia mahdollisuuksia. Jarrumiehet (=vasemmisto) jarruttakoon, kuten he ovat Porissa aina tehneet.

Antti Pekola
Pori

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti