keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Kuluttajavirasto uhkaa päivittäistavarakauppaa sakoilla

Virasto on kieltämässä ruokakaupoilta punaiset tarjoustarrat, joilla ilmoitetaan vanhenevia tuotteita myytävän esimerkiksi puoleen hintaan. Virasto vaatii, että tarrassa tulisi näkyä paljonko se puolet on euroissa.
Kaupan laskelmien mukaan kuluttajat menettäisivät vanhaksi menevien tuotteiden ale-myynnin loppumisen myötä vuosittain 50 miljoonan euron arvoisen edun. Kuluttaja-asiamies Marita Wilska ilkeää kuitenkin väittää, että "Kuluttajan asiaa tässä ajetaan."
Viraston vaatimusten noudattaminen edellyttäisi jokaisen aletuotteen hinnan uudelleen laskemista.
Mainittakoon miten Wilska itsekin myöntää, ettei kukaan ole koskaan valittanut virastoon punaisten lappujen hintatietojen olevan epäselviä. Tämähän on luonnollista, sillä kyllähän ihmiset tietävät paljonko puolet on kokonaisesta.
Asian uutisoinnin jälkeen Kuluttajavirasto korosti tiedotteessaan, että se ei vastusta alennuksia, kunhan niissä on maininta lopullisesta hinnasta. Virasto ei siis kiellä kaupalta oikeutta halutessaan alentaa hintoja !
Kuluttajavirasto tulkitsee nyt siis hintamerkintäasetusta tavalla, joka on täysin kuluttajan edun vastainen. Tuottajat ja teollisuus vähät välittävät tilanteesta, sillä niillehän on yhdentekevää meneekö tavara roskiin vai kulutukseen. Kauppa puolestaan lisää poistettujen tavaroiden hinnan muiden tuotteiden hintoihin. Kuluttajat, jotka yleisesti arvostavat oikeutta saada ostaa ”tarratuotteita” ovat ainoa osapuoli, joka
asiasta kärsii.
Tässä yhteydessä muistuu myös mieliin, miten jäteastioihin heitetyt tuotteet siirtyvät vastaanottajan eli yleensä jätteenkuljetusyhtiön omaisuudeksi. Täten esimerkiksi ruuan ottaminen kaupan roskalaatikosta on tarkkaan ottaen varkautta.

Yrjö Saraste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti